Om Ajja & Bajja

Ajja är ett busfrö som gillar att hoppa i soffan, och hon beger sig gärna ut på vardagsäventyr med sin kompis Bajja och lilla Snutt!

 

Tillsammans dyker Ajja & Bajja upp i en serie böcker, spel och leksaker, skapade för att man på ett lätt och roligt sätt ska kunna stötta barn i deras tidiga språkutveckling. De går att använda till att locka fram de första orden, bygga ordförråd och hjälpa barn att komma igång med meningsbyggnad.

 

Böckerna innehåller exempelvis många ljudhärmande ord, som PANG och BOINK, eftersom dessa ofta är lättare för barn att härma än “riktiga” ord.

 

Berättelserna bygger också på mycket repetition, så att du som vuxen kan vara modell för hur ditt barn kan säga, och om ni sedan leker samma sak med dockorna och spelar spelen så får barnet ännu fler möjligheter att ta in och härma ord, ljud, tecken eller korta meningar.

 

Mer att läsa hittar ni under Handledning i menyn här till vänster.

 

I böckerna om Ajja & Bajja finns också illustrationer för tecken som kan användas samtidigt med tal. Tecknen är hämtade ur svenskt teckenspråk, men används nu bara till de viktigaste orden i en mening (nyckelorden) samtidigt som man pratar. Att använda tecken och gester som stöd till talet så här är ett väldigt bra sätt att stötta barns tidiga språkutveckling, och det ger också barnen ett sätt att uttrycka sig och kommunicera innan de lärt sig tala.

 

Böckerna om Ajja & Bajja är skrivna av logopeden och barnboksförfattaren Elvira Ashby och illustrerade och formgivna av Karin Holmström.